1. Proiect eparhial social – filantropic și medical în contextul  epidemiei cu noul coronavirus (COVID – 19) „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”

            Proiectul „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” a luat naștere în contextul epidemiei cu noul coronavirus (COVID – 19) în condițiile în care societatea noastră se confruntă cu problema îmbătrânirii populației și implicarea redusă a grupelor medii de vârstă (25-45 ani) în viața vârstnicilor din România.

            Obiectivul principal al proiectului este identificarea și întrajutorarea persoanelor vulnerabile, mai ales cele vârstnice, pe perioada stării de urgență natională.

În acest sens a fost generat numărul de telefon 0749666581, număr unic de urgență la nivel de eparhie. Acesta va fi accesibil în intervalul orar 8.00 – 20.00 (luni – vineri) și 8.00 – 18.00 (sâmbătă – duminică), exclusiv pentru cei aflați într-o situație de gravă vulnerabilitate socială cauzată de pandemia cu noul coronavirus.

  1. Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 54/23.03.2020 a dat naștere Parteneriatului județean pentru intervenția de urgență în vederea prevenirii răspândirii COVID 19 în rândul categoriilor cu risc de mortalitate crescută UNIT20 ONG BACĂU

            Parteneriatul urmărește oferirea de asistență complexă la domiciliu pe mai multe planuri de intervenție securizată pentru bătrânii de peste 65 de ani și bolnavii cronici imobilizați din județul Bacău, pentru evitarea deplasărilor inutile în afara locuinței și contactul cu persoane nesigure din punct de vedere epidemiologic in contextul pandemiei COVID19.

            CJ Bacău a alocat suma de 500.000 de lei, care a fost folosită pentru achiziționarea de materiale și echipamente de protecție și igienico-sanitare, necesare pentru desfășurarea activităților specifice la domiciliul bătrânilor a asistenților medicali, îngrijitorilor, kinetoterapeutilor și voluntarilor la nivelul întregului județ. Această sumă nu a acoperit în nici un fel salariile specialiștilor din ONG-urile implicate și nici nu a fost virată direct în contul vreuneia dintre aceste organizații, administrarea fondului făcând-se de către DGASPC BACĂU.

            Ambele proiecte au succes datorită faptului că au fost încheiate contracte de asociere între toate Instituțiile/Asociațiile/ONG-urile și Unitățile de cult din județul Bacău și Neamț din Eparhia Romanului și Bacăului, astfel transmiterea datelor a avut loc cu ușurință și majoritatea cazurilor au fost soluționate în cel mai scurt timp.

Activități:

ONG-urile eparhiale, protopopiatele, parohiile și alte instituții, în colaborare cu Consiliul  Județean Bacău, susțin persoanele vârstnice și vulnerabile afectate de epidemie, se implică în colectarea și distribuirea alimentelor neperisabile sau hrană caldă către persoanele vârstnice aflate la domiciliu și celor carantinate, oferă terapie spirituală și psihologică și ajutor în transportarea persoanelor pentru a primi serviciii medicale, respectând condițiile stării de urgență națională.

  1. Donează

Pentru a continua aceste activități de întrajutorare a persoanelor vulnerabile a căror număr este în creștere, vă invităm să colaborați să ajutăm împreună, pentru a ușura viața semenilor noștri.

Cont Lei

Cont Euro

  • Pe cine ajutăm

               Ajutăm persoane aflate în situații de gravă vulnerabilitate socială cauzată de pandemia cu noul coronavirus (COVID – 19), în special persoane vârstnice peste 65 de ani.

               În prezent avem un număr de 1324 de persoane din comunitate care au avut nevoie de ajutor și care au beneficiat de servicii multiple și un număr de 400 de voluntari care au sărit în ajutorul acestora. Din nefericire numărul de persoane vulnerabile este în creștere și avem nevoie ca numărul de voluntari care se implică direct pe teren și nu numai, să crească pentru a putea face față tuturor solicitărilor.

  • Contact

E-mail: voluntariarb@gmail.com

Telefon: 0749.666.581